Bootcamp Spor Programı - Güç ve Fitness | Vamos
Sizi Arayalım!

Bootcamp

Root Camp

BOOTCAMP SPOR PROGRAMI

Tüm dünyada takip edilen bir akım haline gelen bootcamp fitness programı kondisyon artışı, fit bir vücuda sahip olma, refleks ve odaklanma artışı sağlamayı hedefler. Hava durumu ve çevresel şartlara bağlı olarak açık havada yapılan fitness hareketleri, olumsuz hava şartlarında spor salonunda ve indoor alanlarda yapılabilir. 

Fitness Programı Nedir?

Fitness programı, birtakım egzersizler ile hedeflenen görünüme ulaşmak için neler yapılacağının belirlendiği planlardır. Fitness programı oluşturulurken öncelikle amaç belirlenir. Daha sonra haftalık planlar oluşturularak çalıştırılacak bölge kasları, yağ yakmayı sağlayan programlar, güç ve kuvvet antrenmanları üzerinde durulur. Bu programlar elbette fitness planlarının olmazsa olmazı olan ek bir beslenme programıyla da desteklenmelidir.

Güç ve Fitness Programı – Bootcamp Spor Nedir?

Güç ve fitness programlarından biri olan bootcamp, tamamen kişinin kendi beden ağırlığına dayalı olarak yaptığı fonksiyonel egzersizlerden biridir. Askeri temelli olduğu ve grup halinde yapıldığı için bootcamp olarak adlandırılır. Bootcamp’e herkes katılabilir. Uygulanacak hareketler birbirini takip eder şekilde programlanır. Özel bir donanım ya da alet gerektirmediği için doğada, evde ya da uygun olan her alanda yapılabilir. Program dahilinde mekik, şınav, barfiks, squat, esneme ve koşu gibi fitness hareketler yer alır.

Genellikle bootcamp, ekip içi dayanışma, zor durumlara birlikte göğüs germe ve beraber hareket etme hissini aşıladığı için büyük kurumsal şirketler, belirli bir sınıf veya personeller tarafından grup haline yapıldığı da görülür. Bootcamp’i diğer spor branşlarından ayıran en belirgin özellik, grup için bir yarış halinde olunmasıdır. Antrenörün direktifleri doğrultusunda program sürdürülürken, grup içindeki herkes birbirine meydan okurken aynı zamanda birbiri için motive kaynağı da olabilir.

Bootcamp fitness antrenman programı uygulayan biri yüzlerce kalori yakabilir. Programdaki tüm aktivitelere zamanla uyum sağlar ve en önemlisi spor disiplini anlayışını geliştirir.

Güç ve Fitness Antrenmanının Özellikleri Ne Olmalı?

Güç ve kuvvet kavramları fitness açısından yorumlandığında şu tanımlar yapılabilir; kuvvet, bir objeyi oynatabilme ile alakalı iken; güç ise objeyi ne kadar hızlı hareket ettirebildiğiniz ile ilgilidir. Bir örnekle açıklamak gerekirse, 100 metre koşucusu olan bir kişi yarış boyunca güç üretirken, 400 kg deadlift yapan bir powerlifter anlık olarak oldukça yoğun bir kuvvet üretir. Güç ve kuvvet tamamen birbiri ile ilişkilidir. Bir kişi ne kadar kuvvetli ise o oranda güç üretir. Özetle, antrenmanlarda her şey kuvvet ile başladığından ilk etapta kuvvetli olmaya odaklanılmalıdır.

Kuvvet ve güç artırmak için planlanan fitness çalışma programı, özellikle vücut geliştirmeye yeni başlayan sporcular için oldukça önemlidir. İlk etapta uygulanan program yarar sağlarken, bir süre sonra kişi hem fiziksel görünümünün gelişiminde hem de kuvvet değişiminde yavaşlama fark edebilir. Bu tür durumlarda antrenman programının çeşitlendirmek, gelişimi maksimum oranda devam ettirmek için hareket farklılıklarına gitmek ve gerekirse ağırlıkları artırmak iyi bir çözüm olabilir.

Kardiyovasküler Egzersiz Nedir?

Yağ yağmak ve kalori kaybı sağlamak için uygulanan egzersizlere “kardiyovasküler egzersizler” adı verilir. Bu tür egzersiz programlarında tempolu ve yavaş uygulanan hareketler kombine halde sunulur. Böylece kalp atış hızının çeşitlendirilmesinin hedeflendiği egzersizler, durmaksızın en az 30 – 45 dakika arasında süren interval hareketlerden oluşur. Sürekli ve yavaş olarak yağılan bisiklet, step, salon aerobiği, kürek, tempolu koşu ve yüzme bu tür egzersizler arasındadır. Burada uygulanmak istenen amaç, nabız sayısını düşürüp birden yükselterek metabolizmayı şaşkına uğratmak ve hızlı yağ yakımını sürdürmektir.

Kardiyovasküler egzersiz programı uygulanırken, vücut oksijen seviyesini yükseltecek şekilde solunuma katılır. Böylece yağ yakıcı enzimler harekete geçerek ilk 15 dakika ağırlıklı olarak karbonhidratlar enerjiye çevrilir. Ancak egzersizin devam ettiği sonraki dakikalarda ise yağ depoları enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlandığından, yağ yıkımı başlar. Bu nedenle kardiyovasküler programda full body egzersizler en az 45 dakika yapılmalıdır. 

Left Menu Icon